Over ons

Familiebedrijf

'Pareltje van de gemeente'

Gonnie Schraven en Marcel Hallmans hebben het bedrijf van de grond af opgebouwd. Van voormalige boerderij van de ouders van Gonnie naar het ‘pareltje van de gemeente’ (aldus Paul Mengde, burgemeester van gemeente Heumen).  Van een klein winkeltje aan huis naar een prachtig bezoekerscentrum. Van een potje honing naar het dichter bij elkaar brengen van mens en natuur. 

Gonnie Schraven, eigenaar, is net als de bijenkoningin bij de bijen, onmisbaar in het bedrijf. Gonnie verzorgt de boekhouding, legt prachtige plantenborders aan en kweekt de mooiste  planten. Daarnaast is ze vaak te vinden in de winkel van de imkerij waar u allerlei bijen en honingproducten kunt kopen.

Marcel Hallmans, imker en begeleider. Marcel voormalig biologie leraar zette zich al jaren in om jongeren iets bij te brengen over de natuur en hoe kan hij dit nu beter doen dan het verhaal over het belang van de bijen te verspreiden tijdens de rondleidingen op de imkerij. Marcel heeft het talent mensen te boeien en te verwonderen over dit prachtige staaltje natuur. Hij verzorgt de licentieteelt van de buckfastbij op Imkerij Immenhof, zorgt voor de bijenvolken op eigen terrein en in de natuurgebieden en begeleidt de cliënten tijdens de dagbesteding.

Zoon, Jaimy Hallmans legt al jaren prachtige tuinen aan op het terrein en heeft in 2006 samen met compagnon Dominique Sas het hoveniers- en bestratings bedrijf MASTA Landscaping opgericht. MASTA landscaping zet zich in op de imkerij middels het aanleggen van prachtige (exotische) tuinen en het onderhoud hiervan. Daarnaast zijn ze altijd bezig met de eventuele nieuwe projecten van Imkerij Immenhof.

Schoondochter, Wieneke Hallmans vrouw van Jaimy is multipoot en ook werkzaam op de Imkerij. Wieneke werkt samen met Marcel in de bijen, maakt bijenproducten, werkt in de tuinen en verzorgt het horecagedeelte zoals o.a. de rondleidingen,theetuinen en de Bed Bij Breakfast. Daarnaast houdt ze zich bezig met PR, marketing en verzorgt ze de website en webshop van Imkerij Immenhof.

Historie

Imkerij Immenhof is gelegen in het natuurrijke gebied ten zuiden van Nijmegen, op de grens van Gelderland, Limburg en Brabant. Het terrein van de Imkerij beslaat ruim 1½ ha. met daarop een bezoekerscentrum, monumentale schuur uit 1600, bijenstand, eigen woonhuis, kantoor en diverse tuinen. Op een steenworp afstand ligt de Mookerheide, van oudsher bij imkers een begrip.

Van oorsprong was op de plaats van de huidige imkerij een agrarisch bedrijf gevestigd. Al vanaf 1980 zorgen de bijen van Imkerij Immenhof voor honing en natuurproducten van hoge kwaliteit, waarvoor honing uit natuurgebieden de basis is. Voorheen werden  veel bijenvolken in de bestuiving van gewassen ingezet. Door veel spuitschade en een verandering van teelten in Nederland (o.a. verdwijnen van grote drachten als koolzaad, klaver e.d.) werden de volken teruggetrokken in natuurgebieden. In een straal van 40 km rondom het bedrijf staan de volken in deze natuurgebieden opgesteld.  

De volken staan het jaar rond in deze natuurgebieden en beschermen o.a. dassenburchten en mierennesten tegen overmatig bezoek door wandelaars. Hier helpen de bijen bij het bestuiven van de wilde planten. Nectar, verzameld op die planten zorgt voor een enzymrijke, smakelijk en dus optimale honing die het bouquet van de natuur weer geeft. Bovendien ging de voorkeur steeds meer uit naar het inpassen van de honingbij in de natuur, een situatie die vele miljoenen jaren gold.

Winkelwagen
Scroll naar boven